Intrebari constructive
1.Cum ar arata o şcoală modernă ?
- Elevii sunt pretutindeni în clasă.
- Ei se grupează / sunt grupaţi potrivit opţiunilor de studiu şi resurselor asigu-rate de profesor.
- Elevii privesc unii la alţii, faţă în faţă. Ei comunică. Toţi au şansa dialogului efectiv.
- În parteneriat cu profesorul ei vor găsi răspunsurile…
2.Ce înseamnă de fapt tradiţional ?
Un cadru tradiţional reprezintă acelaşi cadru în care au învăţat şi generaţiile trecute. Acesta se referă la o clasă în care elevii stau câte doi în bancă, aşezaţi pe rânduri paralele în faţa unui profesor . Predarea este realizată prin simpla dictare, eventual, prin scrierea pe tabla neagră, clasică. Ora se bazează pe transmiterea a cât mai multe informaţii,de cele mai multe ori nefolositoare. Şcoala tradiţională oferă cantitate , nu calitate în ceea ce priveşte informaţiile. După cum putem observa şi din poza de mai sus, nici spatiul în care se desfăşoară orele de curs nu este modern.
Cele mai multe şcoli nu dispun de o dotare adecvată cerinţelor zilelor noastre.
Asistăm la o lecţie obişnuită. Elevii sunt în bănci, unii în spatele celorlalţi, câte unul sau câte doi, ca pe vremea străbunicilor. Toţi au privirile aţintite înainte (acolo sunt catedra şi profesorul). Asta li se cere: privirea în faţă.
Unde găsesc ei răspunsurile la confruntările personale? La profesor, în spatele colegului, departe de zidurile şcolii?...
3.Cum se facea educatia acum 30-40 de ani?
Parintii din ziua de azi pare ca sunt supusi unei “nevoi” sociale de a fi parinti mai buni, mai echilibrati, sa schimbe metodele de educatie traditionale. A fi parinte bun este un “trebuie” in anumite cercuri. Copilul este din ce in ce mai des privit ca o persoana, ca personalitate, ca individ.
Pentru parintii nostri lucrurile pareau relativ simple. Copilul trebuia sa asculte de parintele care prin prisma experientei sale stia ce e mai bine pentru copil, ce drum e mai bun de urmat si ce alegere era mai bine sa fie facuta. Buna crestere a copilului se masura prin nivelul de politete, ascultare, supunere, intr-un cuvant prin “cumintenie”.
4.Care este rolul scolii in educarea copiilor?
Educatia data de parinti nu poate depasi o anumita unilateralitate, caci mediul ramane mereu acelasi. In schimb, scoala este prima particica de lume mare, reala, care vine in intampinarea copilului si care il ajuta sa se desprinda intr-o anumita masura de mediul parintesc si sa ii dezvolte constiinta de sine.
5.Care sunt cele mai frecvente greseli pe care le fac parintii in educarea celor mici?
Acestea se fac pe fondul lipsei unui suport informational si emotional adecvat privind rolul de parinte. Nu ne nastem parinti, ci devenim parinti, si toti avem nevoie sa invatam si sa exersam cum putem fi parinti mai buni pentru copiii nostri. Uneori, parintii ajung sa isi trateze copiii ca pe niste obiecte. Copiii pot simti atunci ca nu sunt vazuti, nu sunt ascultati, simt ca parerea sau emotiile lor oricum nu conteaza.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu